Klantensysteem Home > Kennisbank > Foutmeldingen > Foutmelding - Ik heb een bug gevonden

Foutmelding - Ik heb een bug gevonden

gomobi bugEen bug is een fout in een computerprogramma of een website, waardoor het zijn functie niet (geheel) volgens specificaties vervult. Praktisch alle programma's van enige omvang bevatten bugs, maar de meeste worden niet als storend ervaren of treden alleen onder zeldzame omstandigheden op.

Uiteraard is het mogelijk dat u tegen een probleem aanloopt in een mobiele website. Deze problemen verdelen we in 2 categorieën: als eerste verwacht de gebruiker iets anders of als tweede is er echt een bug gevonden.

Verwachting

Soms is tijdens de ontwikkeling een bepaalde functie heel logisch. Een volgende stap is op "bewaren" klikken maar het woord "opslaan" is misschien beter op zijn plaats. Die kleine dingen in benamingen maken net het verschil. En waar eigenlijk iedere gebruiker gewend is aan de woorden "selecteren" en "plakken" zoekt iemand naar "de tekst blauw maken". Hou er rekening mee dat wat voor u heel logisch kan zijn voor anderen soms niet te begrijpen is.

Het doel van een bug-melding of foutenrapport is om onze programmeurs in staat stellen de fout voor zich te zien. We zijn dan ook altijd blij met goed gedocumenteerde meldingen.

Waar hebben we niets aan :-(

"Hij doet 't niet!"  of  "Het werkt niet!"

Een programmeur heeft echt wat basisintelligentie: als het programma helemaal niet werkt hadden ze dat waarschijnlijk al gemerkt. Aangezien dat niet het geval is moet het bij hen gewerkt hebben. Daarom hebt u iets anders gedaan of u werkt in een andere omgeving dan zij. Ze hebben informatie nodig; het verstrekken van die informatie is het doel van een foutenverslag. Het verslag is beter naarmate het meer informatie bevat.

"Dat is raar, net deed-ie het nog."

Controleer eerst of uw PC niet is vastgelopen. Heeft u nog wel een internet verbinding. Staan sessie cookies aan. Heeft u de meest recente updates van browser software. Of is er vannacht een update geweest van Windows, of heeft u net de nieuwste bleeding-edge-release van een experimentele browser?

Voor vragen zoals "hoe maak ik een screenshot" kunt u google, bing of yahoo terecht.

"Iedereen heeft dit probleem"

Deze opmerking is vaak om het allemaal erger te doen lijken dan het is. 1 probleem is al erg genoeg. Overdrijven is niet nodig, we nemen ieder bug-report serieus. Ook zijn wij bekend met de emails van rond 23:30 die beginnen met "ik heb al de hele nacht dit probleem". Onze mobile cloud wordt 24 uur per dag 7 dagen in de week gemonitord. Als er honderdduizenden mobiele website uit de lucht zijn is er echt wel groot alarm geslagen en zijn engineers al aan het werk.

Waar hebben we wel wat aan :-)

Een helder verslag met duidelijke taal. Beschrijf altijd over welke mobiele website het gaat.

• Beschrijf de gebruikte PC of het mobiele toestel.
  • De software
  • de versie van de software
  • het OS of iOS.

Alle dingen die mogelijk van belang zijn. Test het op verschillende toestellen en apparaten met verschillende browsers. En beschrijf het resultaat van die testen. Zo mogelijk met een schermafbeelding.

Algemene adviezen

• Wees specifiek. "en toen klikte ik op dat ding en toen deed-ie niets". Klikte waar, klikte hoe, wat gebeurde er niet en wie is "ie"?
  • Wees uitgebreid. Geef bij voorkeur te veel informatie dan te weinig.
  • Wees voorzichtig met voornaamwoorden. Vermijd woorden als "het" of verwijzingen als "het venster", "die pagina" of "dat knopje".
  • Lees wat u schreef. Lees het verslag voor u zelf na en kijk of u denkt dat het duidelijk is. Als u een serie acties hebt opgesomd die de fout teweeg zouden brengen probeer ze voor uzelf te volgen om na te gaan of u geen stap heeft overgeslagen.

Oh ja, en zet even uw naam er bij, dan weten wij tenminste wie we antwoord kunnen geven!

Samengevat, wij hebben geen glazen bol en zien niet wat u ziet. Sluit dus altijd 1 of meer screenshots bij zodat we daadwerkelijk zien wat u ziet. Een bug-report kunt u online indienen: support.siteop.mobi

Wat doen jullie daarna?

Zodra wij uw bug-report ontvangen krijgt u van ons een ticket-nummer. Wacht dan geduldig af. Sommige fouten zijn niet in 5 minuten op te lossen omdat de oorzaak soms dieper zit dan in eerste instantie het geval lijkt. Soms is een oplossing ingrijpend en wachten we met de oplossing tot de release die ieder kwartaal uitgerold wordt. Zodra wij denken dat een bug is opgelost koppelen we dit terug per email.